Női lapozó,Sütünk-főzünk

Ha unod a REPEDT bejglit, plusz 2 ok, hogy ezt süsd meg!

Megint itt a nagy repedt-bejgli para!

Tradíció, divat, trend, elvárás… tök mindegy, hogy miért sütöd, de ne is tagadd! Már előre rettegsz azon, hogy az idén hogy sikerül.

Hagyd az aggódást most másra és süsd meg úgy, hogy attól legyen menő, amitől a legjobban parázol.

Süss, repedt bejgli helyett, csavartat!

Sőt! Süsd meg úgy, hogy azok legyenek benne, amit a család szeret. Ki mondta, hogy csak mákos, meg diós lehet? Nálunk például ezek pont nem jönnek be. Nálatok?

Szóval gondoltam egy nagyot, és hogy ne csak osztogatásra készüljön el az idén, megsütöttem úgy, hogy mindenki imádja, aki az asztalunk körül van. Íme ahogy nálunk készült:

Csokis-mogyorós és gyönyörű úgy ahogy van!

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • egy csipet só
  • 1 narancs reszelt héja

Töltelék:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg fekete kakaópor
  • 15 dkg pirított, tört mogyoró
  • rumaroma ízlés szerint

Így készítsd

  • A lisztet tedd egy tálba, a közepébe csinálj egy mélyedést és morzsold bele az élesztőt, majd öntsd rá a porcukorral összemelegített tejet. Amikor felfutott a kovász, üsd hozzá a tojásokat, szórd bele a reszelt citrom héját és a sót, és ebből gyúrj egy tésztát. Ne ijedj meg, ha kicsit keményebb lesz, mint egy megszokott kelt tészta, ez így lesz jó. Hűtőben pihentesd egy órát (vagy akár egy napot).
  • Közben állj neki a tölteléknek. Pirítsd meg a mogyorót egy serpenyőben, (megéri, megdöbbentő mennyire más, mint a bolti), majd törd rusztikusra. Én pár másodpercre cutterbe tettem, így lett benne kisebb meg, nagyobb darab is.
  • Gőz fölött olvaszd fel a vajjal a csokoládét, és kevergesd amíg szép fényes állagú nem lesz. De ne melegítsd túl, csak olvaszd, majd tedd bele a tört mogyorót és a rum aromát és tartsd melegen!
  • Vedd elő a tésztát és kevés liszten nyújtsd ki, kábé fél centi vastagra. Kend meg a töltelékkel, és tekerd fel, mint egy bejglit. Igen, ez így nagyon hosszú lett! Én félbevágtam, hogy beleférjen a formába, majd hosszában végigvágtam, és egy gyors mozdulattal tekertem rajta egy párat. Legyél gyors, mert rengeteg a töltelék és bár nagyon jó lenyalogatni mindenhonnan, mégiscsak jó, ha nagyobb része a sütiben marad 😀

És most hagyd békén egy kicsit, egészen addig, amíg kábé a kétszeresére nem nő. Mielőtt beteszed az előmelegített sütőbe (190oC), kend meg alaposan felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Sütőfüggő, nekem 35 percig tartott, mire megsült.

Jaja, és a plusz 2 ok?

1.) Felhasználhatod, amit eddig nem volt mire

A csokitöltelékhez pont teljesen jó, a megmaradt bármilyen elfekvő csokikészlet. Nálunk például a húsvét óta sorakozó csokinyulak nyerték el soruk méltó beteljesülését a töltelékben. Szóval hurrá, nem kell tovább pakolgatni és nem kell tovább rájárni sem 😀 és nem mellesleg jó érzés, hogy elfogyott és se kárba, se veszendőbe nem ment végül.

2.) Variálható ízvilág a saját ízlésed szerint

Hiszen hozzávalók csereszabatosak, szóval bátran, bármit, bármire, ahogy a Ti szátok íze szerint való:

  • A mogyoró lehet mandula, dió, vagy akár tökmag is…SŐT! Ez mind lehet akár a sós verzióban is, na persze csak ínyencek garázdálkodjanak 😉
  • Az étcsoki simán lehet tej…
  • A narancshéj lehet citromhéj…
  • a rumaroma helyett mehet bele szegfűszeg, kardamom…

És amikor azt mondtam, hogy sok, akkor azt úgy értettem, hogy SOK!

TIPP

Ha az összetekert tésztát nem vágod kettőbe, csak hagyod olyan nagyon hosszún, és a hosszában végigvágás után tekered, tekered és formázod, mint egy csigát, akkor egy kerek formában tudod megsütni, akkor egy még izgalmasabb süteményed lesz. 😉

    Még szintén kedvelheted...